Aynı Tebliğin II/A-2.2. nolu Hizmet İhracı – İstisnanın Tevsiki ve Beyan başlıklı bölümünün birinci paragrafında parantez içi kısımda yer alan “dövizin” ibaresi “bedelin” olarak değiştirilmiş, dördüncü paragrafının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş, beşinci paragrafında ve devamındaki “Örnek”te yer alan “döviz olarak” ibareleri yürürlükten kaldırılmış ve (II/A-2.3.) bölümünün birinci paragrafında parantez içi kısımda yer alan “dövizin” ibaresi “bedelin” olarak değiştirilmiştir.
“Bununla birlikte, faturasında Türk Lirası karşılığı gösterilen hizmet ihraçlarında, bedelin Türk Lirası olarak Türkiye’ye getirildiğini tevsik eden belgelere istinaden de iade yapılabilir.”
Hizmet ihracında sadece hizmeti alanın yurt dışında mukim olması, faturanın yurt dışı alıcı adına düzenlenmesi ve bu hizmetten Türkiye dışında yararlanmış olması şartları aranmaktadır.
Bu şartları sağlayan hizmete ait fatura KDV siz olarak düzenlenir ve KDV beyannamesinin Tam istisna kapsamına giren işlemler bölümünde 302 kodla beyan edilir.
Ancak Maliye İdaresi, hizmet ihracına ilişkin KDV iadesi alınabilmesi için ayrıca hizmet bedelinin döviz olarak Türkiye’ye getirilmiş olması şartını da aramakta, hizmet bedelinin yurt dışından TL. olarak getirildiği hallerde iade taleplerini reddetmekteydi. (Uygun bulmadığımız bu şartın tatbik edildiği birkaç olayda kazandığımız davalar mevcut olup, benzer yargı kararları başka mükelleflerin davalarında da oluşmuştur.)
Maliye İdaresi yukarıdaki değişiklikle HİZMET İHRAÇ BEDELİNİN YURT DIŞINDAN TL OLARAK GETİRİLDİĞİ HİZMET İHRAÇLARINDA DA KDV İADE TALEPLERİNİ KABUL EDECEĞİNİ DUYURMUŞTUR.
Hizmet ihracına ilişkin fatura TL bedelli olarak düzenlenebileceği gibi, TL dışı para birimleri üzerinden de düzenlenebilir. Ancak bu takdirde yabancı paranın TL karşılığının faturada gösterilmesi istenmektedir. Başka bir anlatımla getirilen TL ile faturadaki TL nin uyumu aranacaktır.
|