VERGİ 2025-023
ELEKTRONİK E-DEFTER TEBLİĞİ (1 SIRA NOLU) NDE YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER VE E-ENVANTER DEFTERİ UYGULAMASINDAKİ GELİŞMELER
13 Aralık 2024 tarihinde mükelleflerin görüşüne sunulan “Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No :1) nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Sıra no : 6) taslağında en dikkat çeken ve tebliğin yayımlanması için yılın son gününe kadar merakla beklenen ve nihayet 31.12.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ ile e-envanter defteri uygulaması ve e-defter uygulamasında bazı değişiklikler yapılmıştır.
Mükellefler ve meslek mensupları tarafından bir an önce yayımlanması beklenen Tebliğ yılın son gününde yayımlandığı için2025 yılında kullanılacak olan kağıt ortamındaki Envanter Defteri tasdiki için gereksiz zaman ve masraf harcamış ve kağıt ortamındaki envanter defterleri notere çoktan tasdik ettirilmişti.
Nitekim, anılan tebliğin e-envanter defterine ilişkin hükümleri 01.01.2025 tarihinden geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdiğinden mükellefler ihtiyari olarak Envanter defterini elektronik ortamda tutabilecek olup, tebliğde belirtilen açılış onayına ilişkin hükümlere uymak suretiyle 2025 yılından başlamak suretiyle envanter defterini elektronik ortamda tutabileceklerdir.
- e-envanter defteri uygulamasına ilişkin diğer hususlar
“Söz konusu mükellefler, edefter.gov.tr adresinde format ve standardı belirlenen defterlerden envanter defterini ihtiyari bir şekilde e-Defter olarak tutabilirler. Başkanlık faaliyet konusu, mükellefiyet süresi, vergi, şirket veya mükellefiyet türü, aktif büyüklüğü, öz sermaye büyüklüğü, brüt satış hasılatı ve sektör gibi kriterleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak edefter.gov.tr adresinde yayımlanacak duyuru ile envanter defterinin e-Defter olarak tutulmasına ilişkin zorunluluk getirmeye yetkilidir.” denilmektedir.
Hesap dönemi (özel hesap dönemi dahil) bazında oluşturulacak e-Envanter Defterinin açılış ve kapanış onayı yerine geçecek e-Defter ve berat dosyalarının oluşturulması, NES veya Mali Mühürle zaman damgalı imzalanması/onaylanması ve bu defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulamasına yüklenmesi suretiyle berat dosyalarının Başkanlık tarafından onaylı halinin alınması süreleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
- Açılış onayı : Hesap döneminin ilk gününe ait e-Defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde hesap döneminin ilk ayını takip eden dördüncü ayın 10. uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde hesap döneminin ilk ayını takip eden dördüncü ayın 14. üncü günü sonuna kadar,
- Kapanış onayı : Hesap döneminin son gününe ait e-Defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10. uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14.üncü günü sonu kadar alınması zorunludur.
- 01.01.2025 tarihinden itibaren e-Defter Uygulamasına zorunlu olarak dahil olan ve olmayan mükellefler belirlenmiştir.
- Vergi Usul Kanununun 172 ve 173 üncü maddeleri gereğince defter tutmakla yükümlü olan dernek ve vakıfların iktisadi işletmelerinden bilanço esasına göre defter tutanların e-Defter uygulamasına dâhil olmaları zorunlu olduğu belirtilmiştir.
- e-defter uygulamasına dahil olma zorunluluğunun bulunmadığı belirtilen mükellefler ise;
b) Kurumlar vergisinden muaf olan kooperatifler,
c) İflas kararının devamı müddetince iflas halinde olan mükellefler.
- Diğer Hususlar
- Tüm e-Defter başvurularında; başvuru için Nitelikli Elektronik Sertifika-NES (e-İmza) veya Mali Mühür temin etme zorunluluğu olmadan, Dijital Vergi Dairesi veya e-Devlet Kapısı şifresi ile yapılabilmesi imkânı getirilmiştir. Böylece e-Defter başvurularında artık mali mühür veya e-İmzayı beklemeye gerek kalmamıştır.
- E-Defter ve berat dosyalarının mükellefe ait e-İmza ile imzalanması veya mali mühürle onaylanması zorunluluğunun kalkmış ve mali müşavirin ya da uyumlu yazılım firmasının ya da özel entegratör kuruluşların e-İmza veya mali mührü ile imzalanma imkanının gelmiş olması nedeniyle e-Defter kapsamında mükelleflerin e-İmza veya mali mühür alma zorunlulukları da kalmamıştır. Başvurular Dijital Vergi Dairesinden yapılabilecek ve e-Defter ve berat dosyaları da yetki verilen mali müşavirin, e-Defter uyumlu yazılım firmasının ya da Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerin e-İmza veya mali mühürleri ile imza/onaylama işlemleri yapılabilecektir.
Söz konusu tebliğ ile ilgili olarak 2024-055 sayılı Duyurumuza ulaşmak için lütfen tıklayınız.