VERGİ 2026-021
İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADELERİNE İLİŞKİN SINIR 2026 YILI İÇİN 164.000 TL OLARAK UYGULANACAKTIR
Bilindiği gibi, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen sınırı aşan kısmı, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-3.2.2.) bölümünde belirtilen borçlara yılı içinde vergilendirme dönemleri itibarıyla mahsuben, izleyen yıl içerisinde talep edilmesi kaydıyla nakden ya da söz konusu borçlara mahsuben iade edilebilmektedir.
Ancak indirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili bir sınır uygulanmakta olup, bu sınır son olarak 31/01/2017 tarihli ve 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş ve 2018 ve izleyen takvim yılları için bu sınırın, bir önceki yıldaki tutarın, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanacağı belirtilmiştir.(Bu şekilde yapılacak hesaplamada, 50 TL ve daha düşük tutarlar dikkate alınmaz, 50 TL’den fazla olan tutarlar ise 100 TL’nin en yakın katına yükseltilir)
Bu çerçevede yeniden değerleme oranında artırılarak 2025 yılı için 130.700 TL olarak uygulanan sınır Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 56) ile 2025 yılı yeniden değerleme oranında artırılarak 2026 yılı için 164.000 TL olarak belirlenmiştir.
Buna göre, 2026 yılı için yıllık KDV iadesi alınabilmesi, Aralık 2025 sonu itibariyle devir KDV’nin 164.00 TL’nin üzerinde olması halinde mümkündür. Hesaplanan iade tutarından 164.000 TL indirilecek ve kalan kısım iadeye konu olabilecektir.
Başka bir anlatımla, iadenin 164.000 TL’yi aşmış olması halinde iadenin tamamı değil, hesaplanan iade tutarından 164.000 TL’nin indirilmesi suretiyle bulunan tutar iadeye konu edilecektir.
2026 yılı içinde indirimli oran kapsamında iadenin aylık olarak alınması durumunda, hesaplanan ilk KDV iade tutarından indirilmek suretiyle hareket edilecek ve 164.000 TL tamamlanıncaya kadar iade yapılmayacaktır.
Saygılarımızla.